LA CONTRAPARTIDA AL MAS DE LES CLAPISSES, LA MATA.

Mas de les Clapisses, La Mata

Una nit, ja de matinada es van presentar unes persones al Mas de les Clapisses de La Mata. Anaven vestits com els guerrillers i demanaren sopar i lloc on passar el que quedava de nit. El masover els va deixar entrar i un cop allí dins es van identificar com a membres de la Guàrdia Civil. Per sort per al masover, això no va tenir mes conseqüències. Estem parlant de «la contrapartida».

«La contrapartida» era un sistema que tenia la Guàrdia Civil per a dinamitar la relació entre masovers i guerrillers. Funcionava de manera autónoma, estava formada per voluntaris: sometents, falangistes, guardies civils, algun guerriller  delator, …  i es feien passar per maquis, vestien com ells, i ens els masos actuaven com si ho fossin.

Quan arrivaven a un mas, si els masovers no ho denunciaven eren detinguts i torturats. Si denunciaven i resultaven ser   maquis de debò, s’arriscaven a ser represaliats.  Molts són els testimonis que en donen fe: segrestos, robatòris o pallisses eren habituals.

Finalment la gent dels masos, si podia, no obria les portes, no ajudava, delatava o denunciava. Els mateixos guerrillers recomanaven que si no hi habia algú conegut en el grup, que denunciessin.

Però la sabiduria popular va sorgir per a clarificar: els guerrillers feien una olor característica a màquia, a fum, a terra, de la  que els de la contrapartida careixien.

 

Esta entrada fue publicada en Geografies de Conflicte i Confluència, Maquis i Masovers als Ports. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *