EL MAS DEL RACÓ DE FORCALL I UNA MORT EXTRANYA

Mas del Racó, Forcall

 

A mitjans de Juny del 48 són detinguts al Forcall dos habitants del Mas del Racó: Joaquín Beltrán Beltrán i Vicente Beltràn Dolz, acusats de suministrar «víveres e infromación» i de que en el seu mas, els guerrillers hi havien estat en diverses ocasions.

Els mateix dia, també es detinguda la veïna de Forcall Rosalia Vives Borras. Aquesta senyora, casada, de fadrina habia estat la novia  del guerriller de Cinctorres  i cap d’una partida   Josep Borras «Cinctorrà» y en l’interrogatori confesà haber tingut una entrevista amb aquest, de qui rebé diners i l’encàrrec de comprar coses per a la seua partida. També la fitxa del judici aporta una xafarderia segons la qual durant aquesta reunió  s’haurien produit actes amorosos. Com siga que això mateix ja ho he llegit referent a altres dones, la veracitat queda molt en entredit i ens faria pensar en una estratègia més bé encaminada a denigrar-les. Sembla ser que també hi hauria hagut una ordre de detenció a nom de Joaquin Mestre Querol però no el van trobar a casa.

L’u de Juliol de 1948, Maria Carmen Giner Querol es presenta a l’ajuntament de Forcall per a denunciar que el seu fill, Joaquin Mestre Giner, fadrí de 40 anys porta desaparegut des del   24 de Juny i sense tindre notícies d’ell.  En l’informe que l’alcalde li envia al Governador civil, juntament amb el que tambe tramet el caporal de la Guàrdia Civil, s’aventura com a causa probable de la desaparició les detencions que s’estan produint, («huido ante el temor de ser detenido sopechandose se halla en complicidad con los bandoleros»).

Tornant a Joaquin Mestre Querol, l’informe va acompanyat d’una fitxa informativa    que califica de «pésima conducta», i que fou  «presidente de la C.N.T., destacado de izquiera Repúblicana, patrullero, intervino en incautaciones y desmanes … »

El 4 de Juliol, a la Mola de la Vila, vora el Mas de Llorenç fou trobat un «cadáver en pleno estado de corrupción i que según dictamen del médico  una vez efectuada la autopsia, la muerte no fué debida a arma de fuego, sino por haberse arrojado intencionadamente o impulsado por cualquier otro mal intencionado». Tot fa pensar que es tractava de Joaquin. Un informant em va comentar que «no m’extranyaria gens que van ser els mateixos que [sí que] el van detindre i que se’l tragueren de damunt per la via ràpida, cinglera avall»

Mas de Llorenç, vora la Mola de la Vila. Forcall
Esta entrada fue publicada en Geografies de Conflicte i Confluència, Maquis i Masovers als Ports. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *