LLEI DE FUGUES A L’HOSTAL DE LA ROJA DE CASTELLFORT

Hostal de la Roja, Castellfort

La matinada de 4 de septembre de 1947 la Guàrdia civil, segons el telegrama enviat al Governador  Civil de Castelló i posterior informe, «en las proximidades de la masia Hostal de la Rocha de aquel tèrmino fue sorprendido un individuo que marchaba en dirección a la misma a quien le fue dada la voz de ‘Alto’ por la fuerza de referencia, tratando de huir, por lo que se le hizo fuego, siendo alcanzado por los disparos y resultando muerto el que no pudo ser identificado por carecer de documentación» . Continua l’informe calificant-lo de «bandolero» i relatant tot l’armament incautat. De fet, al certificat de defunció figura com a «un individuo no identificado»

Però la realitat es una altra. Aquest individu tenia nom i cognoms: Manuel Borrás Gil.  Aquest, uns vint dies abans i sabedor de que la seva dona i dos fills habien estat detinguts, es va presentar a l’ajuntament de Culla i allí fou detingut. Tal com explica Raül Gonzàlez a partir de testimonis consultats, després d’uns dies d’estar detingut,  fou   mort. Uns dies abans, el 18 d’agost, la seva dona, Maria Encarnación i dos dels seus fills, Fidel i Fabiàn Patricio habien mort en mans de la Guàrdia Civil al Mas del Burgall (Mas del Pou de la Pica) de Culla.

Font: AHPC
Font: AHPC
Esta entrada fue publicada en Geografies de Conflicte i Confluència, Maquis i Masovers als Ports. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *