EL MOLÍ DE LA COVA, VILLORES

Molí de la Cova, Villores

El terme municipal de Villores té molt poca extensió, amb un sol nucli habitat als anys quaranta tret del poble: el Molí de la Cova, vora el Riu Bergantes. Per tant m’ha estat difícil trobar referències escrites i fins i tot orals que parlen de les relacións, sovint conflictives entre Guerrillers, Masovers i la Guàrdia Civil en el terme.

Pel que m’ha contat un informant de la zona, els voltants del Molí de la Cova eren lloc de pas habitual dels guerrillers que solien usar el Bergantes com a via de desplaçament des de Terol cap als Ports i Maestrat i que en algun cas feien parada en el molí. No hem d’oblidar que entre els primers pobles turolencs que trobariem aigües avall, estan els natals o de residència de diversos maquis, com per exemple «Francisco» de Castellote o «Petrol» i «Rabós» d’Aiguaviva.

Això mateix succeiria en referència als guardies civils que sovint paraven allí.  Especialment fou intens el transit de guàrdies i sometents en els dies posteriors al 2 de Juliol de 1946, data en la que uns dotze  guerrillers armats assalten Ortells i assassinen Ramón Bono Conesa, l’alcalde.

Esta entrada fue publicada en Geografies de Conflicte i Confluència, Maquis i Masovers als Ports. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *