LLEI DE FUGUES AL MAS DE CLARÀ DE CINCTORRES

Mas de Clarà, Cinctorres

El dia 11 de Novembre de 1948 es detingut Antonio Segura Ferrer, del Mas de Clarà, Cinctorres. Antonio es un home de certa edat, 63 anys, i coixo. Aquests son uns fets relevants ja que les acusacions de la Guàrdia Civil de formar part d’una partida juntament amb «Elietes» de Morella i «Oronal» del Mas de l’Oronal de Morella  entren en contradicció amb el fet de tenir una mobilitat reduida deguda a l’edat i la coixera.

En la seua declaració «manifestó que los bandidos habian comido y pernoctado en su masia en varias ocasiones».  El comandant Francisco  Roldán, en el seu informe, escriu que a la pallissa del mas es va trobar un fusell i munició i en el registre de la casa també es va trobar 1.017 pessetes en monedes de plata i 11.720 pessetes en bitllets. Com que «sus manifestaciones no parecian muy sinceras, por haber incurrido en varias contradicciones, fué estrechado a preguntas, terminando por confesar …» que habia fet diverses aportacions econòmiques a la causa republicana, que tal com he dit a dalt, va formar una partida destinada a donar cops econòmics i que «a finales de 1946 dijo que se presentó en su masia JOSE BORRAS CLIMENT, (a) «Yusepeta» o «Cinctorrá», que era jefe de partida de bandoleros , y posteriormente lo efectuó con otros forajidos, una de las cuales descargaron de un burro dos cajones que contenian dinamita los que escondió en una pared hueca». Segueix l’informe relatant que el dia 13 es traslladen de nou al Mas de Clarà per a descobrir el dipòsit de dinamita pero «a las 14 horas del dia 13 del actual que hallándose efectuando el registro en la misma el individuo en cuestión dió un salto hacia el exterior huyendo a campo traviesa en dirección un barranco, donde fué alcanzado por los disparos que le hizo la fuerza resultando muerto». Posterirment informa el comandant Roldan que van trobar en una de les parets del mas un dipòsit tapiat amb tres fusells, munició, dos sacs de pólvora, caixa i mitja de trilita i fulminants.

El fet de que un home poc àgil per motius d’edat i coixesa pegue un bot i comence a correr cap al barranc saltant marges ens fa, si mes no, dubtar de les circunstàncies que rodegen l’aplicació d’aquesta il.legal ‘Llei de Fugues’. Més si, tal com em va contar un membre de la família, resulta que el van matar al «carrer del Mas de Montfort». Hi ha també un detall que aquest membre em va explicar: Juntament amb Antonio tambe portaven detingut al masover del Mas de Casarú pero aquest va dir al guárdies que tenia un fill malalt al llit, que li sigués permés anar fins al mas i dir que estaba detingut i després presentar-se a la caserna, cosa que li fou permesa i que gràcies a això possiblement salvà la vida.

Mas  de Casarú de Dalt, Castellfort

Tots aquests fets ens fan sospitar d’un muntatge destinat a reprimir la xarxa d’enllaços que  els guerrillers tenien per la zona. No oblidem que a Cinctorres hi habia dos membres de la guerrilla, Julián Valeriano Garcia «Conill de Cinctorres» i José Borrás Adell «Cinctorrá» i d’altres col.laboradors com es el cas del sastre (que els hi va fer uniformes ) Ramón Ferrer Marín, o els masovers del Mas de Braulio, Mas de Sant Pere, Mas de Sixto, etc.

Mas de Montfort, Castellfort.

 

Esta entrada fue publicada en Geografies de Conflicte i Confluència, Maquis i Masovers als Ports. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a LLEI DE FUGUES AL MAS DE CLARÀ DE CINCTORRES

  1. Alejandro Sorribes Segura dijo:

    Hola , soc Alejandro Sorribes Segura i revisnet de Emilio Segura Ferrer que era el germa de Antonio Segura ferrer, volia aclarir una errada en la informacio. A Antonio Segura Ferrer va ser asesinat al mateix mas o metres a prop i al que van matar al carrero del mas de monfort va ser el seu germa Emilio Segura Ferrer que vivia a la casa del costat el juliol del 1938 segons docimentacio que tinc, la resta esta be, son asesinats diferents. Me alegre de que se documenten aquestes coses per a que mai se obliden.Un salut

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *